Подгответе ги домот и дворот за пролет!

Неколку мали задачи можат да дадат огромен придонес врз вашата куќа и дворното место, еве неколку примери за брз, едноставен и ефекасен “face-lift” кои можете да ги направите сега и да уживате максимално во домот оваа пролет.

Прочитај повеќе→

ХАБИТАТ 67 – живеалиштето што го редефинира урбаното живеење и социјалната интеграција

  • Од идеја до реализација

Зачетокот на идејата за овој познат комплекс на становање кој се наоѓа во Монтреал, Канада, всушност се раѓа уште во универзитетските клупи за време разработката на магистерските тези на младиот израелски архитект Моша Сафдие..

Прочитај повеќе→

Зелени покриви

Зелените покриви се познати во различни периоди од долгата историја на градежништвото. Записите и преданијата за нивната големина и убавина датираат уште од времето на владеењето на царот Навуходоносор (604-562 г.п.н.е) во Вавилонското царство. Тогаш за прв пат се споменуваат познатите висечки градини во Вавилон, кои царот ги направил као израз на љубовта кон својата сопруга. Денес тие градини се на листат на УНЕСКО како едно од седумте светски чуда на стариот век.

Прочитај повеќе→

Софистицирани и убави: надворешни и внатрешни црни врати

Обојувањето на моите врати во црна боја е на врвот од мојата направи-сам листа, и што повеќе гледам фотографии од црни врати, се повеќе ми се зголемува мотивацијата за тоа. Ова е исклучително нов тренд, не само за надворешните врати туку и за внатрешните истотака.

Дали сте спремни за црни врати? Погледнете ги следниве примери и кажете ни преку секцијата за коментирање..

Прочитај повеќе→

Македонската традиционална архитектура во духот на современата (дел 2)

<<< Продолжува од дел 1

Употребата на бондручна конструкција односно скелетен систем од дрво, овозможила:

  • Создавање слободна и флексибилна основа, независна од ниво до ниво , како и надополнување на внатрешниот со надворешниот простор.Македонската традиционална куќа е градена од камен и дрвен бондручен систем, кој е далечен предвесник на новите конструктивни системи.Па, така, современата интерпретација на таа идеја е изведена со армирано-бетонски или челичен скелет.

Прочитај повеќе→

Македонската традиционална архитектура во духот на современата (дел 1)

Новиот архитектонски свет со својот костур од технички иновации, општествено-социолошки одредници, естетско-хигиенски аспекти и идејно-уметнички потреби се надоврзува на стриктниот интернационален карактер на современата архитектура структуриран врз база на современата наука, која во себе ги сублимира интернационалните резултати во индустриското производство и техниката.

Прочитај повеќе→

Подобрете го домот: 22 Викенд проекти (дел 2)

Направете го уникатен и различен секој простор и секој детал од вашиот дом, еве ги дополнителните 10 направи-сам совети за да продолжете:

1. Поставете тавански вентилатор

Додадете тавански вентилатор и заштедете кога немора да го уклучувате климатизерот во оние денови кога се што ви е потребно е малку проветрување на воздухот.

Прочитај повеќе→

Подобрете го домот: 22 Викенд проекти (дел 1)

Направете го уникатен и различен секој простор и секој детал од вашиот дом, еве 11 направи-сам совети за да започнете:

1.    Обновете ги кујнските заштитни плочки

Уморни сте од досадните пластични ламинати на стандардните обични плочки? Освежете го амбиентот во вашата кујна со нови керамички или стаклени плочки над лавабото. Само осигурајте се дека ѕидот е обезбеден пред да почните со инсталацијата.

Прочитај повеќе→

10 Подготовки во домот пред продажба во Зима

Зимата претставува свој уникатен сет од предизвици. Можеби не е најиделалниот период за пристапување кон продажба за разлика од летната сезона, но бидејки потребите и желбите не секогаш се софпаѓаат ви претставуваме неколку начини со кои можете да го подобрите впечатокот на вашиот дом за потенцијалните купувачи..

Прочитај повеќе→